Segons informa la pàgina web de la-moncloa.es, El Consell de Ministres ha aprovat dues noves mesures que permetran a alleujar els problemes de liquiditat de les empreses i treballadors autònoms que arrosseguen impagaments de les entitats locals, tal com va avançar el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, el passat diumenge. Ambdues iniciatives poden suposar un finançament d'uns 14.000 milions d'euros per als Ajuntaments.

El vicepresident Primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, ha explicat que el Reial Decret aprovat avui autoritza als Ajuntaments i altres entitats locals a realitzar operacions d'endeutament per a finançar els deutes que van contraure fins al 31 de desembre de 2008.

D'aquesta manera, podran pagar a les empreses i autònoms les factures que tenen pendents amb ells per treballs que ja han realitzat.

Les operacions d'endeutament banca tindran un termini màxim d'amortització de sis anys, amb possibilitat d'un o dos de carència. Des de l'operació de la concertació, les entitats locals disposaran d'un mes per cancel lar els deutes pendents amb els proveïdors.

Els consistoris estaran obligats al seu reequilibri financer planificar ja presentar plans de sanejament coordinats i acceptats per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, el que, segons el parer de Fernández de la Vega, "és una forma eficaç d'assegurar l'estabilitat financera.

El Reial Decret també permet la creació d'una nova línia de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) per avali per un import màxim de tres mil milions d'euros a les empreses i autònoms amb deutes pendents de pagament per part de les entitats locals.

María Teresa Fernández de la Vega, ha estimat que aquestes mesures poden suposar un finançament d'uns 14.000 milions d'euros, quantitat que contribuirà a dinamitzar l'economia de totes les províncies espanyoles. "
 
Regulació del mercat hipotecari

El Consell de Ministres ha aprovat un Reial Decret que modernitza i millora dels mecanismes de refinançament de les entitats de crèdit en el mercat hipotecari amb l'objectiu d'introduir més dinamisme en l'economia.

La Vicepresidenta Primera ha destacat que una de les principals novetats que introdueix la norma és que les sucursals de les entitats de crèdit d'un altre Estat membre de la Unió Europea podran emetre participacions hipotecàries sempre que siguin participacions sobre préstecs i crèdits garantits per hipoteques concedides sobre immobles situats a Espanya.
 
Comerç

Per tal de dinamitzar l'activitat econòmica, el Govern també ha analitzat un informe sobre l'Avantprojecte de reforma de la Llei d'ordenació del comerç minorista.

Fernández de la Vega ha subratllat que la nova ordenació té en compte que el comerç és competència de les comunitats autònomes i, per això, s'aplicarà amb "escrupolós respecte a les legislacions autonòmiques".

Entre les modificacions més rellevants que s'introdueixen, la vicepresidenta ha ressaltat que "ja no serà necessari esperar a l'autorització per instal lar establiments comercials, excepte quan es donin raons d'interès general", com l'impacte en el medi ambient, l'entorn urbà o el patrimoni històric.

Igualment, s'elimina la definició de "gran establiment comercial", amb la qual cosa s'eviten tractes discriminatoris i s'estableix l'obligació de resoldre les sol licituds en un temps raonable.
 
Ocupació
Durant la seva intervenció en la roda de premsa posterior a la reunió de l'Executiu, María Teresa Fernández de la Vega ha reconegut que "estem en el pitjor moment", però ho superarem i sortirem endavant.

Les mesures adoptades fins ara, ha dit, "van a començar a donar resultat" i el Govern seguirà treballant i avaluats per determinar si hi ha d'adoptar plans complementaris.

La Vicepresidenta Primera ha assegurat que és conscient de la situació per la que travessen un gran nombre de famílies i confia que "com més aviat es deixi de destruir ocupació" i es comenci a crear.

El Govern, ha reiterat, "està amb els ciutadans i amb els treballadors i no escatima esforços per garantir la protecció social en temps especialment severs".
 
Altres acords

     * Creat l'Observatori de Salut i Canvi Climàtic
     * Analitzat l'informe sobre el Pla Àfrica 2009-2012
     * Estudiat un informe sobre la indústria editorial a Espanya
     * Analitzat un informe sobre el Pla Extraordinari de dotació bibliogràfica per a les biblioteques públiques posat en marxa el 2005
     * Presentades les mesures per impulsar la lectura entre els estudiants
     * Creada una comissió per elaborar un informe sobre la nova Llei de Planta i Demarcació Judicial
     * Determinats els nous criteris de càlcul per determinar els peatges a aplicar als vehicles pesants
     * Analitzat un informe sobre el corredor ferroviari d'Alta Velocitat a Navarra i un altre sobre la plataforma d'Alta Velocitat entre Palència i Lleó

Col·laboren:

Administració Oberta de Catalunya Diputació de Barcelona. Xarxa de Municipis Escola d'Administració Pública de Catalunya ACCID.cat Consorci local per al desenvolupament de les xarxes de telecomunicacions i de les noves tecnologies  Associació Catalana de Municipis i Comarques   Oficina Antifrau